Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

I de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1 är det ett krav att fönster placeras utanför plats för bad eller dusch.

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Fönster i våtrum

Fönster ska placeras utanför plats för bad eller dusch. Tidigare har detta varit en rekommendation. I de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1 framgår tydligt vad som är en fackmässig installation samt vad som är att betrakta som avvikelse och alltså inte följer gällande branschregler. Skärpningen innebär att risken för fukt- och vattenskador minimeras.

I samråd med Installatörsföretagen har kraven på elgenomföringar i våtrum preciserats i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Genomföring för el i våtrum

Kraven vid genomföring av el i våtrum är samordnade med Installatörsföretagen i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum. ”Tät anslutning” har preciserats och kravet på plats för bad eller dusch samt våtzon 1 är förtydligat. Alla elgenomföringar vid bad eller dusch ska göras med ett fixerat VP-rör för att möjliggöra en tät anslutning till väggens tätskikt.

Kraven på montering av tätskikt vid dörr i våtrum skärps i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1.

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Krav vid dörröppning i våtrum

Trösklar och karmar vid dörröppning i våtrum måste vara på plats innan tätskiktet monteras. För dörrkarm placerad i våtzon 1 krävs att tätskiktet dras ut på karmen. Tröskel i våtrum ska vara i liv med våtrumsvägg för att möjliggöra foglöst uppvik av tätskiktet. Syftet med skärpta krav i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1 är att tätskiktet ska skydda fuktkänsligt material.

Reglerna för våtzon 1 och 2 blir tydligare i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Förtydligade krav i våtzon

Ett våtrum delas in i plats för bad eller dusch, våtzon 1 och 2 beroende på vattenbegjutning och fuktbelastning. Kraven på tätskikt, och genomföringar i tätskiktet, är olika stränga beroende på vilken våtzon det handlar om. Tidigare har det förekommit missförstånd om vad som gäller i våtzon 1 och 2. De uppdaterade branschreglerna förtydligar nu vilka krav som gäller i respektive zon.

Reglerna för godkänt undantag vid rörgenomföring i golv med tätskikt får en tydligare skrivning i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Rör som bryter golvets tätskikt

Huvudregeln för rörgenomföring i golv med tätskikt är att det ska undvikas helt förutom vad gäller spillvattenrör och golvbrunn. Övriga rör ska gå via till exempel en teknikslits och komma ut genom vägg för att underlätta säker anslutning mellan rör och tätskikt. Om detta inte är möjligt kommer nu en tydlig skrivning för godkänt undantag i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1.

I de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1 får metoden att täta rörgenomföringar på vägg med plastmatta som tät- och ytskikt en ny, säker lösning.

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Täta plastmatta mot rör

Metoden att täta rörgenomföringar på vägg med plastmatta som tät- och ytskikt får nu en ny, säker lösning i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1. Tätning av plastmatta mot rör ska göras med butylband om inte leverantören rekommenderar annat. Tätningen ska även ha ett sprutskydd, till exempel en väggbricka, för att undvika mekanisk åverkan på butylbandet.

Det blir enklare att läsa och förstå branschreglerna Säkra Våtrum i den uppdaterade versionen 2021:1

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1. Vad ändras? Enklare att läsa och förstå

En tydligare disposition där branschreglerna följer byggprocessen och anvisningar för hur reglerna ska läsas. Det är en av de viktiga nyheterna när de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum börjar gälla 1 januari 2021. Syftet är att enklare förstå vad som står i regelverket och vad det faktiskt innebär. Det är en välkommen uppdatering, då det funnits synpunkter på att reglerna varit svårtolkade.

Horndahls Golv & VåtrumsService är ett av de just nu 736 företag som genom att vara GVK-auktoriserat är beredd på besök av kontrollant som gör stickprov på eventuella brister i våtrumsinstallationer. Benny Horndahl går dock ett steg längre...

Offererar extrakontroll för trygg kund

I sina våtrumsofferter till privatkunder lägger Benny Horndahl in en post om extra kontroll när badrummet är klart. -Jag vill att kunden ska få chansen att känna sig riktigt trygg med vårt jobb, så att det inte blir snack eller problem efteråt. Tyvärr är det inte så många som nappar, det blir ju en liten extrakostnad för kunden. Horndahl driver ett av de just nu 736 GVK-auktoriserade företagen.

Skillnaden i vattenskadestatistik mellan våtrumsbranschen generellt och GVK-företag visar att val av entreprenör är direkt avgörande för ett gott resultat.

Färre vattenskador med auktoriserade företag

En positiv trend med minskande vattenskador i badrum håller i sig. Sedan 2018 har skadorna minskat med 2 %, till 27 % av alla inrapporterade skador. Det visar Vattenskadeundersökningen 2019. - Det är glädjande att vattenskadorna går ned. Men försäkringsbolagens siffror gäller för hela våtrumsbranschen. Statistiken för GVK-auktoriserade företag är betydligt bättre, säger Johan Aspelin, GVK.

-Stickproven är en kvalitetssäkring. Ny statistik från 2019 visar att GVK-företagen verkligen följer branschreglerna, säger Danne Hägg på Jannes Golv.

Stickprov ger säkrare badrum

Kontroll av utfört jobb är en viktig del i konceptet för de 720 GVK-auktoriserade företagen. 2019 gjordes 1 755 stickprov för att upptäcka eventuella brister i badrumsinstallationer. - Stickproven är en kvalitetssäkring, en del av GVKs grundidé. Det är en trygghet för beställaren och även för företagen själva. Statistiken visar att företagen följer branschreglerna, säger Danne Hägg på Jannes Golv.

Visa mer