Gå direkt till innehåll
Horndahls Golv & VåtrumsService är ett av de just nu 736 företag som genom att vara GVK-auktoriserat är beredd på besök av kontrollant som gör stickprov på eventuella brister i våtrumsinstallationer. Benny Horndahl går dock ett steg längre...
Horndahls Golv & VåtrumsService är ett av de just nu 736 företag som genom att vara GVK-auktoriserat är beredd på besök av kontrollant som gör stickprov på eventuella brister i våtrumsinstallationer. Benny Horndahl går dock ett steg längre...

Pressmeddelande -

Offererar extrakontroll för trygg kund

I sina våtrumsofferter till privatkunder lägger Benny Horndahl in en post om extra kontroll när badrummet är klart. -Jag vill att kunden ska få chansen att känna sig riktigt trygg med vårt jobb, så att det inte blir snack eller problem efteråt. Tyvärr är det inte så många som nappar, det blir ju en liten extrakostnad för kunden.

Horndahls Golv & Våtrumsservice i Hässelby är ett av de just nu 736 företag som genom att vara GVK-auktoriserat är beredd att slumpmässigt få besök av en kontrollant som undersöker eventuella fel och brister i utförda våtrumsinstallationer.

Men företaget har alltså valt att gå ett steg längre än GVK-auktorisationen föreskriver genom att offerera extrakontroll på alla utförda badrum och menar att det är en säkerhet för både företaget och kunden som visar att jobbet är rätt utfört.

- Och våra badrum har alltid blivit godkända, utom vid ett tillfälle för 10 år sedan då en av grabbarna fick klagomål från kontrollanten på en del av vägg med väggmatta. Det var inga konstigheter, bara att göra om. Och ett sådant fel gjorde inte montören igen…

- GVK-kontrollanterna är inga poliser, det ska man komma ihåg. De hjälper oss istället att lösa huvudbry som kan uppstå vid montering av ett våtrum, säger Benny Horndahl.

I konceptet som alla GVK-företag följer ingår förutom de slumpmässiga stickproven också våtrumsanmälan, för- och egenkontroller samt dokumentation som visar att jobbet gjorts på ett fackmässigt sätt utifrån gällande branschregler. Auktorisationen bygger på individuell kompetens och en GVK-montör kan alltid visa fotolegitimation.

Varför anlita GVK-företag?

Ett GVK-auktoriserat företag följer gällande branschregler för en fackmässig installation av våtrum. I GVK-konceptet ingår kontinuerlig vidareutbildning, registrering av påbörjade jobb (våtrumsanmälan), för- och egenkontroller samt våtrumsintyg till konsument efter avslutat jobb. Slumpmässiga stickprov görs av GVKs kontrollanter. Branscherfarenheterna återförs i branschreglerna Säkra Våtrum som uppdateras kontinuerligt – nästa gång 1 januari 2021.

GVK-auktorisationen är idag en kvalitetsstämpel som betyder trygghet för upphandlare, byggaktörer, konsumenter och försäkringsbolag.Men på 80-talet duggade larmrapporterna om vattenskadade badrum tätt. Myndigheterna krävde krafttag - trenden måste brytas. Branschen gick samman och 1988 bildades stiftelsen GVK, Golvbranschens Våtrumskontroll.

736 auktoriserade företag bygger idag vattentäta badrum med utgångspunkt i gemensamma branschregler om rätt förutsättningar, rätt material och rätt utförande. Här kan du läsa mer om varför det är tryggt att anlita ett GVK-auktoriserat företag www.gvk.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, Installatörsföretagen och Golvbranschen, GBR. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK ger man ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.

Kontakter

Johan Aspelin

Johan Aspelin

Presskontakt vd 08-702 30 90

Relaterat innehåll

Skillnaden i vattenskadestatistik mellan våtrumsbranschen generellt och GVK-företag visar att val av entreprenör är direkt avgörande för ett gott resultat.

Färre vattenskador med auktoriserade företag

En positiv trend med minskande vattenskador i badrum håller i sig. Sedan 2018 har skadorna minskat med 2 %, till 27 % av alla inrapporterade skador. Det visar Vattenskadeundersökningen 2019. - Det är glädjande att vattenskadorna går ned. Men försäkringsbolagens siffror gäller för hela våtrumsbranschen. Statistiken för GVK-auktoriserade företag är betydligt bättre, säger Johan Aspelin, GVK.

-Stickproven är en kvalitetssäkring. Ny statistik från 2019 visar att GVK-företagen verkligen följer branschreglerna, säger Danne Hägg på Jannes Golv.

Stickprov ger säkrare badrum

Kontroll av utfört jobb är en viktig del i konceptet för de 720 GVK-auktoriserade företagen. 2019 gjordes 1 755 stickprov för att upptäcka eventuella brister i badrumsinstallationer. - Stickproven är en kvalitetssäkring, en del av GVKs grundidé. Det är en trygghet för beställaren och även för företagen själva. Statistiken visar att företagen följer branschreglerna, säger Danne Hägg på Jannes Golv.

Branschregler för säkra våtrum uppdateras

Branschregler för säkra våtrum uppdateras

Den 1 januari 2021 uppdateras branschreglerna Säkra Våtrum. Uppdateringen säkerställer att reglerna är aktuella och speglar den senaste tekniska utvecklingen. Många aktörer är inblandade i processen, där samordning och kunskapsåterföring är nyckelord. - Branschreglerna revideras vart femte år och en ändring kan ha olika orsaker, säger Johan Aspelin, vd GVK.

- GVK är unikt tack vare kontrollverksamheten som bidrar till säkra våtrum, säger Peter Lindström.

Nu skärper vi kontrollerna!

GVK ökar takten i sin kontrollverksamhet. Under pandemin pausades stickproven, men nu utökar GVKs kontrollanter sin närvaro hos företagen igen. - Alla GVK-företag på Gotland har haft stickprovskontroller i höst. Nu betar jag av Stockholm och Roslagen, säger Peter Lindström, GVK-kontrollant region Gotland/Stockholm. Han är en av de 16 GVK-kontrollanterna runtom i Sverige.