Gå direkt till innehåll
Skillnaden i vattenskadestatistik mellan våtrumsbranschen generellt och GVK-företag visar att val av entreprenör är direkt avgörande för ett gott resultat.
Skillnaden i vattenskadestatistik mellan våtrumsbranschen generellt och GVK-företag visar att val av entreprenör är direkt avgörande för ett gott resultat.

Pressmeddelande -

Färre vattenskador med auktoriserade företag

Den positiva trenden med minskande vattenskador i badrum och dusch håller i sig. Sedan förra året har skadorna i dessa utrymmen minskat med 2 procent, till 27 procent av samtliga inrapporterade vattenskador. Det visar Vattenskadeundersökningen 2019.

- Det är glädjande att vattenskadorna i badrum går ned, om än i långsam takt. Men försäkringsbolagens siffror gäller generellt för hela våtrumsbranschen i Sverige. Statistiken för våra GVK-företag, som är auktoriserade, är betydligt bättre, säger Johan Aspelin, vd GVK.

Vattenskadeundersökningen 2019 visar att flest vattenskador sker i köket. 33 procent av skadorna, mot 28 procent året innan, gäller kök. Badrum och dusch kommer på tredje plats med totalt 27 procent av de anmälda vattenskadorna. Läckage genom tätskikt på golv står för den absolut största delen av skadorna, följt av rost och slitage på rör och kopplingar. Dessa siffror är alltså giltiga om man ser till våtrumsbranschen generellt.

- Badrum utförda av auktoriserade företag visar en annan bild. GVK-företagen följer branschreglerna och ett fastställt utförandekoncept som bland annat innebär att kontrollanter gör slumpmässiga stickprov på våtrumsjobbet. Syftet är att rätta upp och dokumentera eventuella fel och brister.

Under 2019 gjordes 1 755 slumpmässiga stickprov på våtrumsinstallationer utförda av Sveriges 720 GVK-företag. Statistiken visar att 97,5 procent av de kontrollerade punkterna i badrummet var felfria. Det är en ökning med 0,5 procentenheter från året innan. 1,5 procent hade någon slags avvikelse och 1 procent var behäftad med fel.

-Dessa siffror visar att det är direkt avgörande att anlita rätt entreprenör för att få ett gott resultat, säger Johan Aspelin.

Vattenskador kostar årligen fastighetsägare drygt 6 miljarder kronor och samhället totalt mer än 10 miljarder. Det är därför angeläget att undersöka och få bukt med dessa skador. Bakom Vattenskadecentrum står Dina Försäkringar, Folksam, If, Länsförsäkringar, Moderna Försäkringar, Trygg-Hansa, BKR, GVK, MVK, Säker Vatten samt Installatörsföretagen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, Installatörsföretagen och Golvbranschen, GBR. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK ger man ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.

Kontakter

Johan Aspelin

Johan Aspelin

Presskontakt vd 08-702 30 90

Relaterat innehåll

-Stickproven är en kvalitetssäkring. Ny statistik från 2019 visar att GVK-företagen verkligen följer branschreglerna, säger Danne Hägg på Jannes Golv.

Stickprov ger säkrare badrum

Kontroll av utfört jobb är en viktig del i konceptet för de 720 GVK-auktoriserade företagen. 2019 gjordes 1 755 stickprov för att upptäcka eventuella brister i badrumsinstallationer. - Stickproven är en kvalitetssäkring, en del av GVKs grundidé. Det är en trygghet för beställaren och även för företagen själva. Statistiken visar att företagen följer branschreglerna, säger Danne Hägg på Jannes Golv.

Branschregler för säkra våtrum uppdateras

Branschregler för säkra våtrum uppdateras

Den 1 januari 2021 uppdateras branschreglerna Säkra Våtrum. Uppdateringen säkerställer att reglerna är aktuella och speglar den senaste tekniska utvecklingen. Många aktörer är inblandade i processen, där samordning och kunskapsåterföring är nyckelord. - Branschreglerna revideras vart femte år och en ändring kan ha olika orsaker, säger Johan Aspelin, vd GVK.

Horndahls Golv & VåtrumsService är ett av de just nu 736 företag som genom att vara GVK-auktoriserat är beredd på besök av kontrollant som gör stickprov på eventuella brister i våtrumsinstallationer. Benny Horndahl går dock ett steg längre...

Offererar extrakontroll för trygg kund

I sina våtrumsofferter till privatkunder lägger Benny Horndahl in en post om extra kontroll när badrummet är klart. -Jag vill att kunden ska få chansen att känna sig riktigt trygg med vårt jobb, så att det inte blir snack eller problem efteråt. Tyvärr är det inte så många som nappar, det blir ju en liten extrakostnad för kunden. Horndahl driver ett av de just nu 736 GVK-auktoriserade företagen.

- GVK är unikt tack vare kontrollverksamheten som bidrar till säkra våtrum, säger Peter Lindström.

Nu skärper vi kontrollerna!

GVK ökar takten i sin kontrollverksamhet. Under pandemin pausades stickproven, men nu utökar GVKs kontrollanter sin närvaro hos företagen igen. - Alla GVK-företag på Gotland har haft stickprovskontroller i höst. Nu betar jag av Stockholm och Roslagen, säger Peter Lindström, GVK-kontrollant region Gotland/Stockholm. Han är en av de 16 GVK-kontrollanterna runtom i Sverige.

Vattenskadorna i våtrum minskar stadigt. Bland annat har läckage i tätskikt minskat med 2 procentenheter sedan förra året.

Skadorna på tätskikt i våtrum minskar visar Vattenskaderapporten

Andelen vattenskador i svenska våtrum fortsätter glädjande nog sin nedåtgående trend och minskar stadigt. Läckage i tätskikt har till exempel minskat med 2 procentenheter sedan förra året. Det visar Vattenskaderapporten som sammanfattar de 35 205 vattenskador som försäkringsbolagen rapporterat in under 2022. Köket toppar också i år statistiken med skador främst orsakade av vitvaror.