Gå direkt till innehåll
Vattenskadorna i våtrum minskar stadigt. Bland annat har läckage i tätskikt minskat med 2 procentenheter sedan förra året.
Vattenskadorna i våtrum minskar stadigt. Bland annat har läckage i tätskikt minskat med 2 procentenheter sedan förra året.

Pressmeddelande -

Skadorna på tätskikt i våtrum minskar visar Vattenskaderapporten

Andelen vattenskador i svenska våtrum fortsätter glädjande nog sin nedåtgående trend och minskar stadigt. Det visar Vattenskaderapporten som sammanfattar de 35 205 vattenskador som försäkringsbolagen rapporterat in under 2022. Köket toppar också i år statistiken med skador främst orsakade av vitvaror.

Vattenskadorna i bad- och duschrum sjunker stadigt. I årets rapport står dessa skador för 24 procent, medan 7 procent av vattenskadorna sker i tvättstuga och 5 procent i separata WC-rum.

Vattenskador som uppstår av läckage genom tätskikt i badrum, tvättstugor eller andra utrymmen som är försedda med golvbrunn är 13 procent. Det innebär att tätskiktsläckage har minskat med hela 2 procentenheter sedan förra året.

– Det är ett gott kvitto på GVKs branschregler för tätskikt i våtrum och GVK-auktoriserade företags installationer att vattenskadorna i våtrum fortsätter att minska, säger Johan Aspelin, VD för GVK.

Andelen vattenskador genom tätskikt är störst när ytbeklädnaden är kakel eller keramiskt material. Av alla skador i tätskikt skedde drygt 80 procent i golvet. Nästan hälften, 48 procent av väggskadorna och 51 procent av golvskadorna, hade kakel eller keramiskt material som ytskikt på ett vätskebaserat tätskikt. Minst andel vattenskador har rapporterats vid tätskikt av plastmatta som sitter bakom kakel och keramiskt material.

- Otvetydigt är det viktigt att renovera i tid, säger Johan Aspelin. Bygg- och installationsmaterial har en teknisk livslängd och när den börjar närma sig sitt slut är det mycket bättre att ta ett aktivt beslut att renovera, istället för att hamna i en krissituation med en akut vattenskada som måste åtgärdas direkt.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännytta, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, Installatörsföretagen och Golvbranschen, GBR. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK ger man ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.

Kontakter

Johan Aspelin

Johan Aspelin

Presskontakt vd 08-702 30 90

Relaterat innehåll