Gå direkt till innehåll
Avståndet mellan rörgenomföringar blir större i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1
Avståndet mellan rörgenomföringar blir större i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1

Pressmeddelande -

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Säkrare rörgenomföring med större avstånd

Centrumavståndet mellan rörgenomföringar i vägg för värme- eller tappvattenrör som är mindre än, eller lika med, 32 millimeter ska nu vara 60 millimeter. Vid genomföring av rör eller skyddsrör med större diameter än 32 millimeter ska avståndet mellan rörens mantelyta vara minst 60 millimeter. Det är en av de viktiga nyheterna i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum som börjar gälla den 1 januari 2021.

Syftet är att göra det enklare att montera tätskiktet på ett säkert sätt och att få plats med materialet. Denna uppdatering har efterfrågats i branschen då det tidigare centrumavståndet upplevts som alltför snävt och försvårat en säker montering av tätskiktet. Dessutom minskar väggskivans hållfasthet när rören kommer för nära varandra.

- Den här ändringen är ett utmärkt exempel på hur branschen samarbetat för att komma tillrätta med ett gemensamt problem, säger Johan Aspelin, vd GVK.

- BKR, Säker Vatten och GVK har tillsammans med leverantörer av VVS-produkter och tätskikt tagit fram en lösning som innebär att rörgenomföringar i våtrum blir säkrare och bättre.


Utdrag ur branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1:

6. Förutsättningar inför tätskiktsarbete – vägg

6.1.2 Toleranser

  • Centrumavstånd mellan rörgenomföringar i vägg för tappvatten- eller värmerör med en diameter mindre eller lika med 32 mm ska vara c/c 60 mm.
  • För rör eller skyddsrör med större diameter än 32 mm ska avstånd mellan rör vara minst 60 mm.

Branschreglerna Säkra Våtrum uppdateras den 1 januari 2021. Reglerna är samordnade med de närbesläktade branschorganisationerna Säker Vatten och BKR, Byggkeramikrådet. I en serie artiklar kommenterar GVK de viktigaste förändringarna i branschreglerna, varför de gjorts och vad det rent praktiskt innebär för våtrumsentreprenören. Säkra Våtrum 2021:1 gäller samtliga installationer som påbörjas efter 1 januari 2021.
https://www.gvk.se/branschregler/revidering-branschregler-2021/

Här läser du om en annan viktig förändring i de uppdaterade branschreglerna; Enklare att läsa och förstå

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännytta, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, Installatörsföretagen och Golvbranschen, GBR. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK ger man ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.

Kontakter

Johan Aspelin

Johan Aspelin

Presskontakt vd 08-702 30 90

Relaterat innehåll

Det blir enklare att läsa och förstå branschreglerna Säkra Våtrum i den uppdaterade versionen 2021:1

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1. Vad ändras? Enklare att läsa och förstå

En tydligare disposition där branschreglerna följer byggprocessen och anvisningar för hur reglerna ska läsas. Det är en av de viktiga nyheterna när de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum börjar gälla 1 januari 2021. Syftet är att enklare förstå vad som står i regelverket och vad det faktiskt innebär. Det är en välkommen uppdatering, då det funnits synpunkter på att reglerna varit svårtolkade.

I de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1 får metoden att täta rörgenomföringar på vägg med plastmatta som tät- och ytskikt en ny, säker lösning.

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Täta plastmatta mot rör

Metoden att täta rörgenomföringar på vägg med plastmatta som tät- och ytskikt får nu en ny, säker lösning i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1. Tätning av plastmatta mot rör ska göras med butylband om inte leverantören rekommenderar annat. Tätningen ska även ha ett sprutskydd, till exempel en väggbricka, för att undvika mekanisk åverkan på butylbandet.

Reglerna för godkänt undantag vid rörgenomföring i golv med tätskikt får en tydligare skrivning i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Rör som bryter golvets tätskikt

Huvudregeln för rörgenomföring i golv med tätskikt är att det ska undvikas helt förutom vad gäller spillvattenrör och golvbrunn. Övriga rör ska gå via till exempel en teknikslits och komma ut genom vägg för att underlätta säker anslutning mellan rör och tätskikt. Om detta inte är möjligt kommer nu en tydlig skrivning för godkänt undantag i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1.

Reglerna för våtzon 1 och 2 blir tydligare i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Förtydligade krav i våtzon

Ett våtrum delas in i plats för bad eller dusch, våtzon 1 och 2 beroende på vattenbegjutning och fuktbelastning. Kraven på tätskikt, och genomföringar i tätskiktet, är olika stränga beroende på vilken våtzon det handlar om. Tidigare har det förekommit missförstånd om vad som gäller i våtzon 1 och 2. De uppdaterade branschreglerna förtydligar nu vilka krav som gäller i respektive zon.

Kraven på montering av tätskikt vid dörr i våtrum skärps i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1.

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Krav vid dörröppning i våtrum

Trösklar och karmar vid dörröppning i våtrum måste vara på plats innan tätskiktet monteras. För dörrkarm placerad i våtzon 1 krävs att tätskiktet dras ut på karmen. Tröskel i våtrum ska vara i liv med våtrumsvägg för att möjliggöra foglöst uppvik av tätskiktet. Syftet med skärpta krav i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1 är att tätskiktet ska skydda fuktkänsligt material.

I samråd med Installatörsföretagen har kraven på elgenomföringar i våtrum preciserats i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Genomföring för el i våtrum

Kraven vid genomföring av el i våtrum är samordnade med Installatörsföretagen i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum. ”Tät anslutning” har preciserats och kravet på plats för bad eller dusch samt våtzon 1 är förtydligat. Alla elgenomföringar vid bad eller dusch ska göras med ett fixerat VP-rör för att möjliggöra en tät anslutning till väggens tätskikt.

I de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1 är det ett krav att fönster placeras utanför plats för bad eller dusch.

Uppdaterade branschregler Säkra Våtrum 2021:1; Vad ändras? Fönster i våtrum

Fönster ska placeras utanför plats för bad eller dusch. Tidigare har detta varit en rekommendation. I de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1 framgår tydligt vad som är en fackmässig installation samt vad som är att betrakta som avvikelse och alltså inte följer gällande branschregler. Skärpningen innebär att risken för fukt- och vattenskador minimeras.

Nu är det branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1 som gäller!

Beställ Säkra Våtrum – de nya branschreglerna!

Nu är de här, de uppdaterade branschreglerna för fackmässig installation i våtrum. En omfattande samordning med de näraliggande organisationerna Säker Vatten och BKR samt insamling av erfarenheter och återkoppling från GVK-företagen har lett fram till Säkra Våtrum 2021:1. Syftet är att gällande branschregler ska vara tydliga, enkla att förstå samt följa aktuella lagkrav och teknisk utveckling.

Nu kan du enkelt och i egen takt få en guidad tur genom de viktigaste förändringarna i branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1

Häng med på guidad tur bland nya branschregler!

Nu är det Säkra Våtrum 2021:1 som gäller. De nya branschreglerna ersätter från och med 1 januari 2021 de tidigare reglerna för fackmässig installation av våtrum, Säkra Våtrum 2016:1. Branschreglerna uppdateras för att spegla aktuella lagkrav, teknisk utveckling och vara enkla att följa och förstå. Nu finns en webbutbildning som går igenom de viktigaste förändringarna.