Gå direkt till innehåll
Här är det GVKontroll på gång hos Golv och Kakel i Mellansverige
Här är det GVKontroll på gång hos Golv och Kakel i Mellansverige

Pressmeddelande -

”Utan GVK-dokument, ingen betalning”

Golv- och Våtrumskontroll, tjänsten som underlättar dokumentation av installationer i både våta och torra utrymmen, uppdateras kontinuerligt. Syftet är att förenkla och effektivisera den dokumentation som nu allt oftare efterfrågas av beställarna.

- Jag är nästan lite nördig när det gäller GVKontroll! Det beror på att jag ser så stor skillnad i effektivitet gentemot andra företag, där dokumentationen görs på papper, säger Bengt-Erik Persson, vd på Golv och Kakel i Mellansverige.

- I GVKontroll kan vi dokumentera för- och egenkontroller och eventuella avvikelser i både text och bild. Det betyder att vi kan ta betalt för vårt jobb enligt avtal och att vi kan bevisa att installationen var rätt utförd när vi lämnade jobbet.

- Det är faktiskt så att vissa av våra kunder inte betalar om de inte får se GVK-dokumenten!

Golv och Kakel i Mellansverige jobbar mest med försäkringsrelaterade jobb. De får uppdraget av ett byggbolag och slutkunden är oftast en konsument. I en gemensam informationsportal under entreprenadtiden läggs all info från de företag som är inblandade i jobbet. Informationen som behövs från Golv och Kakel finns redan tillgänglig i GVKontroll och överförs enkelt till infoportalen.

Bengt-Erik Persson menar att Golv- och Våtrumskontroll är smidig och sparar tid för användarna.

- Plattsättaren som är ute på jobb har bara att fylla i för- och egenkontrollen i sin mobil. Direkt när vi får uppdraget registrerar jag en våtrumsanmälan, så alla uppgifter kring projektet finns redan när jobbet startar.

- Mina killar lägger in eventuella avvikelser i förkontrollen och tar mycket bilder. Den dokumentationen underlättar ansvarsfördelningen enormt om vi skulle få problem senare, vare sig det gäller med uppdragsgivaren, med andra yrkeskategorier eller slutkund.

Golv och Kakel i Mellansverige har nyligen anslutit sig till Golvbranschen GBR. En viktig anledning är att montörer i företag som är både GVK-auktoriserade och GBR-anslutna kan använda GVKontroll i torra likväl som våta utrymmen.

- Det ser jag fram emot, säger Bengt-Erik Persson. Då blir vi ännu effektivare.

Några av de senaste förbättringarna i GVKontroll är

- Användare ser tydligt vilka i projektet som är mottagare av kvalitetsdokumenten
- Information om antal dokument/kontroller per projekt i projektlistan
- Relevanta branschregelskrav vid respektive kontrollpunkt i För- och Egenkontroll
- Vald tätskiktsprodukt från Våtrumsanmälan följer med till Egenkontroll

Företag som är både GVK-auktoriserade och anslutna till Golvbranschen GBR har fler dokument och funktioner, bland annat

- För- och Egenkontroll för torra utrymmen
- För- och Egenkontroll för sliparbeten
- Möjlighet att ladda upp och lägga till varudeklarationer
- Utökad projekthantering

I GVKontroll-tjänsten finns också montörens aktuella branschlegitimation.

www.gvkontroll.se  finns mer information och en kom-igång-guide. Här finns också länkar till instruktionsvideor på YouTube.

Notera att den tidigare GVK-appen fortfarande går att använda, men den uppdateras inte med nya funktioner och kommer successivt att fasas ut.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännytta, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, Installatörsföretagen och Golvbranschen, GBR. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK ger man ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.

Kontakter

Johan Aspelin

Johan Aspelin

Presskontakt vd 08-702 30 90

Relaterat innehåll

- I appen Golv- och Våtrumskontroll kan jag kan följa arbetsgången och se att jag inte missat något, säger Linus Elfström på George Anderson Golv.

Säkrare våtrum med ny apptjänst

Nu kan golvföretag som är anslutna till både GVK och Golvbranschen, GBR, använda samma apptjänst för arbeten i såväl torra som våta utrymmen. Smidigt och lätt att göra rätt, tycker Linus Elfström, plattsättare på George Anderson Golv i Borås.

Under 2021 nådde GVK-konceptets slumpmässiga stickprovskontroller rekordnivåer.

Hög nivå på kontrollverksamheten

En grundbult i GVKs utförandekoncept, som klubbades redan när stiftelsen bildades 1988, är de slumpmässiga stickprovskontrollerna. Kontrollverksamheten säkerställer att branschregler och rutiner följs vid badrumsinstallationer och därmed minimerar risken för vattenskador. Under 2021 nådde de slumpmässiga kontrollerna rekordnivåer.

Bli inte lurad av falska GVK-företag! Den som har GVK-behörighet kan alltid visa upp giltig branschlegitimation.

Varumärket som lockar bedragare - fyra tips för att inte bli lurad

GVK-auktorisation är idag närmast en förutsättning för att få uppdrag i våtrumsbranschen. Det lockar mindre nogräknade företag att dra nytta av GVKs starka varumärke. Man utger sig för att vara auktoriserad för att få uppdrag, utan att ha den dokumenterade kompetens som krävs för att utföra fackmässiga våtrumsinstallationer. Kolla att hantverkaren är behörig! Här är våra bästa tips.

 GVKs stickprovskontroller är ett utmärkt tillfälle till utveckling och nya kunskaper för alla inblandade, såsom entreprenören, byggaren, kunden men också för GVK-kontrollanten själv.

GVK-kontroller bra samlingspunkt

Stickprovskontroller av nyss färdigställda badrum är en viktig del i GVKs kvalitetskoncept. Flera parter har nytta av kontrollverksamheten och får ny kunskap på köpet; kunden som anlitat GVK-företaget, entreprenören som utfört jobbet, byggföretaget och inte minst GVK-kontrollanten själv. GVK är den enda auktorisation på marknaden där strukturerade kontroller på färdigt arbete ingår i åtagandet.

Förebygg vattenskador med GVK-auktorisation

Förebygg vattenskador med GVK-auktorisation

Runt om i Sverige finns just nu 768 GVK-auktoriserade företag, en ökning med 10 företag bara den senaste veckan - och fler är på gång. Vad är det som lockar företagen att auktorisera sig? - Det korta svaret är att förebygga tråkiga och dyrbara vattenskador, säger Elisabeth Erler, ny admin- och auktorisationsansvarig på GVK. Och att auktorisera sig är inte särskilt krångligt!

True-intyget verifierar att företaget är GVK-auktoriserat, det kan delas på olika plattformar och går inte att förfalska.

Är du TRUE?

Det nya digitala True-intyget för GVK-auktorisation har flera fördelar som underlättar för både företag och beställare. Företaget kan enkelt visa sin status som GVK-auktoriserat och intyget går smidigt att dela på olika plattformar. För beställaren är det lätt att verifiera att intyget är äkta och giltigt. Om auktorisationen upphör försvinner intyget omedelbart.

Använd egenkontrollen i appen Golv- & Våtrumskontroll. Då finns tydlig dokumentation som styrker vad som utförts och man slipper onödiga diskussioner och i värsta fall att bli återbetalningsskyldig.

Undvik trista diskussioner och risk för återbetalning

Nu när en stor aktör i byggbranschen misstänks för överfakturering blir det extra viktigt för GVK-företagen att ha ordning på sina fakturaunderlag. Räkna med att kontrollen av fakturor vid ramavtal ökar framöver! Ett enkelt sätt att slippa ifrågasättanden, och i värsta fall bli återbetalningsskyldig, är att tydligt dokumentera utförda arbetsmoment i appen Golv- & Våtrumskontroll.

GVK-företagen slog rekord i maj med 8 542 skapade dokument i appen Golv- & Våtrumskontroll

Rekordsiffror för GVK

GVK-företagen satte i maj i år nytt svenskt rekord! Hela 8 542 kvalitetsdokument skapades då i appen Golv- & Våtrumskontroll. Det leder till bättre kontroll och lönsamhet för GVKs entreprenörer.

Genom att lämna våtrumsanmälan i tid bidrar de GVK-auktoriserade företagen till att upprätthålla konceptets unika kontrollverksamhet.

Varför ska våtrumsanmälan in i tid?

- Varje enskild entreprenör spelar en avgörande roll i GVK-konceptet. Om man slarvar med att lämna in våtrumsanmälan när projektet startar faller en av de viktigaste delarna, nämligen kontrollverksamheten, säger Frida Johansson på GVK. Våtrumsanmälan är obligatorisk för GVK-auktoriserade företag och ska lämnas innan projektet påbörjas. Den är också ett slags kvitto till beställaren.

GVK-företagen tar sitt kvalitetsarbete på allvar. Förra året ökade för- och egenkontrollerna i appen Golv- & Våtrumskontroll trots en lägre takt i byggbranschen. Resultatet blir säkrare våtrum och trygghet för beställarna.

GVKs för- och egenkontroller ökar

Trots en lägre takt och nedgång i byggbranschen 2023 var användandet av det digitala verktyget Golv- & Våtrumskontroll oförändrat under förra året. För- och egenkontrollerna ökade till och med, precis som de stadigt gjort sedan statistiken startade. Det betyder att GVK-företagen tar sitt kvalitetsarbete på allvar - något som leder till trygghet för beställaren och självklart till säkrare våtrum.

Va *** får jag för pengarna?

Va *** får jag för pengarna?

-Den stora vinsten med att vara GVK-auktoriserad är givetvis att minska vattenskador i våtrum, säger Johan Aspelin, VD för GVK, ett gemensamt mål för alla de 765 företag som i dagsläget är GVK-auktoriserade. Men det finns så många fler uppsidor. Här är några av fördelarna för de företag som väljer att bli GVK-auktoriserade.

Dokumentationen i Golv-& Våtrumskontroll är en nyckel till trygghet för både kund och våtrumsföretag

Entreprenör och kund tjänar på våtrumsanmälan

Våtrumsanmälan är ett grundläggande dokument för GVK-företagen. Här anges alla fakta kring uppdraget. Om det finns avvikelser redan från början ska de anges här. För både entreprenör och kund är det tryggt om våtrumsanmälan görs i appen Golv- & Våtrumskontroll. Då finns all dokumentation samlad för fakturering, inför en försäljning av bostaden eller vid ett försäkringsärende.

Nu ökar andelen GVK-företag som blir stickprovskontrollerade. Här är Mattias Granberg, en av GVKs kontrollanter, ute på uppdrag.

Fler företag kontrolleras

Stickprovskontroller av installerade våtrum är en obligatorisk del av GVKs utförandekoncept och andelen företag som blir kontrollerade ökar stadigt. Under 2023 kontrollerades 497 av Sveriges 764 GVK-företag, eller 65 procent, jämfört med 61 procent året innan. Kontrollerna minskar risken för vattenskador och återför värdefull kunskap till branschen.