Gå direkt till innehåll
 GVKs stickprovskontroller är ett utmärkt tillfälle till utveckling och nya kunskaper för alla inblandade, såsom entreprenören, byggaren, kunden men också för GVK-kontrollanten själv.
GVKs stickprovskontroller är ett utmärkt tillfälle till utveckling och nya kunskaper för alla inblandade, såsom entreprenören, byggaren, kunden men också för GVK-kontrollanten själv.

Pressmeddelande -

GVK-kontroller bra samlingspunkt

Stickprovskontroller av nyss färdigställda badrum är en viktig del i GVKs kvalitetskoncept. Flera parter har nytta av kontrollverksamheten; kunden som anlitat GVK-företaget, entreprenören som utfört jobbet, liksom byggföretaget.

– De kunder som får sina nya badrum kontrollerade är mycket nöjda och ser det som en kvalitetssäkring. Jag uppskattar också de fall där GVK-företaget som utfört jobbet är med, och gärna också en representant för byggaren. De olika yrkesgrupperna lär av varandra - och på så vis får vi ännu säkrare våtrum!

Torbjörn Jonsson är en av GVKs 16 kontrollanter, som tillsammans täcker hela Sverige. Han ansvarar för ett område som sträcker sig från Västerås i söder upp till ett par mil norr om Härnösand och räknar med att ha gjort uppåt 170 stickprovskontroller när året är slut.

Stickprovskontrollerna är en grundbult i GVKs utförandekoncept. För varje GVK-auktoriserat företag ingår fem slumpmässiga stickprovskontroller per år. Kontrollverksamheten säkerställer att branschregler och rutiner följs vid badrumsinstallationer. Återföring av erfarenheter från kontrollerna bidrar i sin tur till ännu säkrare rutiner. Därmed minimeras risken för vattenskador.

GVK är den enda auktorisationen på marknaden där strukturerade kontroller på det färdiga arbetet ingår i åtagandet.

- Tanken med kontrollerna är inte att sätta dit någon, utan att stärka det enskilda företaget och även hela GVK-konceptet.

- Det är alltid en fördel om GVK-entreprenören är med, då kan vi diskutera olika frågor och lösningar. Företaget kan lära sig något av mig kring rutiner och dokumentation och jag lär mig av företaget. Jag började som golvläggare för många år sedan och har jobbat som kontrollant sedan 2016. Så jag är tacksam när entreprenören uppdaterar mig på nya material som kräver andra tekniker och metoder.

- Det är bra om både byggaren och till exempel rörmokaren kan vara med. Man tjänar både tid och pengar på bättre kommunikation och samarbete mellan de olika hantverksgrupperna, säger Torbjörn Jonsson.

Han får medhåll av sin kollega, Peter Lindström, GVK-kontrollant för bland annat Stockholm och Gotland, som menar att det finns vinster att göra för både byggare och entreprenör;

- Vid en kontroll nyligen på ett större bygge pratade vi om rörgenomföringarna som gjorts i badrummet. Det slutade med att arbetsledaren hämtade rörmokaren och vi fick en givande diskussion om hur förutsättningarna ser ut för de olika yrkeskategorierna. Och hur man kan underlätta för varann!

- Stickprovskontrollerna är helt enkelt ett utmärkt tillfälle till utbildning, utveckling och nya kunskaper för alla inblandade, säger Peter Lindström.

Ämnen

Kategorier


I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännytta, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, Installatörsföretagen och Golvbranschen, GBR. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK ger man ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.

Kontakter

Johan Aspelin

Johan Aspelin

Presskontakt vd 08-702 30 90

Relaterat innehåll

Under 2021 nådde GVK-konceptets slumpmässiga stickprovskontroller rekordnivåer.

Hög nivå på kontrollverksamheten

En grundbult i GVKs utförandekoncept, som klubbades redan när stiftelsen bildades 1988, är de slumpmässiga stickprovskontrollerna. Kontrollverksamheten säkerställer att branschregler och rutiner följs vid badrumsinstallationer och därmed minimerar risken för vattenskador. Under 2021 nådde de slumpmässiga kontrollerna rekordnivåer.

Här är det GVKontroll på gång hos Golv och Kakel i Mellansverige

”Utan GVK-dokument, ingen betalning”

Golv- och Våtrumskontroll, tjänsten som underlättar dokumentation av installationer i både våta och torra utrymmen, uppdateras kontinuerligt. Syftet är att förenkla och effektivisera den dokumentation som nu allt oftare efterfrågas av beställarna. - Det är stor skillnad i effektivitet jämfört med pappershantering, säger Bengt-Erik Persson, Golv och Kakel i Mellansverige.

- GVK är unikt tack vare kontrollverksamheten som bidrar till säkra våtrum, säger Peter Lindström.

Nu skärper vi kontrollerna!

GVK ökar takten i sin kontrollverksamhet. Under pandemin pausades stickproven, men nu utökar GVKs kontrollanter sin närvaro hos företagen igen. - Alla GVK-företag på Gotland har haft stickprovskontroller i höst. Nu betar jag av Stockholm och Roslagen, säger Peter Lindström, GVK-kontrollant region Gotland/Stockholm. Han är en av de 16 GVK-kontrollanterna runtom i Sverige.

Genom att lämna våtrumsanmälan i tid bidrar de GVK-auktoriserade företagen till att upprätthålla konceptets unika kontrollverksamhet.

Varför ska våtrumsanmälan in i tid?

- Varje enskild entreprenör spelar en avgörande roll i GVK-konceptet. Om man slarvar med att lämna in våtrumsanmälan när projektet startar faller en av de viktigaste delarna, nämligen kontrollverksamheten, säger Frida Johansson på GVK. Våtrumsanmälan är obligatorisk för GVK-auktoriserade företag och ska lämnas innan projektet påbörjas. Den är också ett slags kvitto till beställaren.

Dokumentationen i Golv-& Våtrumskontroll är en nyckel till trygghet för både kund och våtrumsföretag

Entreprenör och kund tjänar på våtrumsanmälan

Våtrumsanmälan är ett grundläggande dokument för GVK-företagen. Här anges alla fakta kring uppdraget. Om det finns avvikelser redan från början ska de anges här. För både entreprenör och kund är det tryggt om våtrumsanmälan görs i appen Golv- & Våtrumskontroll. Då finns all dokumentation samlad för fakturering, inför en försäljning av bostaden eller vid ett försäkringsärende.

Nu ökar andelen GVK-företag som blir stickprovskontrollerade. Här är Mattias Granberg, en av GVKs kontrollanter, ute på uppdrag.

Fler företag kontrolleras

Stickprovskontroller av installerade våtrum är en obligatorisk del av GVKs utförandekoncept och andelen företag som blir kontrollerade ökar stadigt. Under 2023 kontrollerades 497 av Sveriges 764 GVK-företag, eller 65 procent, jämfört med 61 procent året innan. Kontrollerna minskar risken för vattenskador och återför värdefull kunskap till branschen.