Gå direkt till innehåll
Vattensäkra köket – lär av badrumsbyggarna!

Pressmeddelande -

Vattensäkra köket – lär av badrumsbyggarna!

Köket är den nya riskzonen för vattenskador. Vattenskaderapporten, med statistik från försäkringsbolagen, visar att köken nu är på väg att gå om badrummen i antalet vattenskadeärenden.
Allt fler vattenanslutna köksmaskiner i kombination med lågprisprodukter och bristfälliga kopplingar är några av anledningarna till ökningen. Att lära av våtrumsbranschen är ett utmärkt tips för den som vill vattensäkra köket och förebygga skador.


-Den som har flera vattenanslutna maskiner i köket som ismaskin, extra vattenkran vid köksön, ugn med ångfunktion och diskmaskin, tjänar definitivt på att ta en titt i branschreglerna för våtrum och på så sätt förebygga vattenskador, säger GVKs Bengt Jonasson. Vi på GVK utbildar och auktoriserar våtrumsmontörer och är experter på området efter att under drygt 25 år sammanställt branschregler för vattensäkra installationer i badrum och jämförbara våtutrymmen.

-Ett godkänt tätskikt är A och O för ett vattensäkert kök. Väljer man till exempel ett golvmaterial av plastmatta som är avsedd för våtutrymmen får man ett tätskikt ”på köpet”, då materialet är vattentätt. Vid val av övriga mer eller mindre fuktkänsliga golvmaterial kan man montera ett underliggande tätskikt. Då hindras vattnet vid dropp och vattenläckage från att tränga ned i bjälklaget och ställa till problem. Grundläggande för ett vattensäkert kök är också att tätskiktet ansluter tätt till de rör som kommer upp ur golvet, antingen med uppvik eller med tätband/stos, påpekar Bengt Jonasson.

Rikard Silverfur på Fastighetsägarna Sverige med dryga 17 000 medlemmar, menar att information och förebyggande insatser är viktiga ingredienser i arbetet mot vattenskador. –Skadorna ökar och därmed också kostnaderna. Vid ombyggnad av kök, och självklart även vid nybyggnation, rekommenderar vi att följa branschreglerna för våtrum. Då får man ett vattensäkert kök och förhindrar såväl dropp- och fuktskador som läckande ledningar.

-Vi informerar också om enkla åtgärder som de boende kan göra själva. Med ett fuktlarm som varnar för läckage och vattentäta vitvaruunderlägg under kyl/frys och diskmaskin har man kommit långt för att skydda sig, avslutar Rikard Silverfur.

Gällande branschregler för säkra installationer i badrum, tvättstuga och andra våtrum finns i ”Säkra Våtrum”. Fler tips och råd på www.gvk.se

Golvbranschens Våtrumskontroll GVK är en stiftelse där Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, VVS Företagen och Golvbranschen, GBR ingår. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK skapar man och ger ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.



Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, VVS Företagen och Golvbranschen, GBR

Kontakter

Johan Aspelin

Johan Aspelin

Presskontakt vd 08-702 30 90