Gå direkt till innehåll
Kontroll är nyckeln till vattentäta badrum

Pressmeddelande -

Kontroll är nyckeln till vattentäta badrum

Här syns exempel på olika bristande förutsättningar som rapporterats in till GVK.

Slumpmässiga kontroller är nyckeln till säkra badrum, tvättstugor och övriga våtutrymmen. För företag i kvalitetssystemet GVK är det självklart att kritiska punkter i tätskiktets anslutning till golvbrunnar och rör kan bli granskade. Statistiken visar att kontrollerna är effektiva. Över 90 procent av de kontrollerade tätskiktsanslutningarna mot golvbrunn som utfördes av GVK-företag var utförda utan anmärkning 2012. Det kan jämföras med en sammanställning av utförda besiktningar som gjorts av ett stort försäkringsbolag* – med golvbrunnar och tätskikt monterade av alla slags våtrumsföretag – där nära 25 procent får underkänt.

Jon Herrdahl är teknikansvarig på GVK. Borde inte 100 procent av de golvbrunnar som monteras av GVK-företag vara fria från avvikelser?
-Det kan man kanske tycka, menar han, men då ska man komma ihåg att innan tätskiktsentreprenören går in och monterar tätskiktet har flera andra yrkesgrupper varit i badrummet. Snickare, elektriker och VVS skapar förutsättningar för tätskiktsinstallationens kvalitet och hållbarhet.

- För att minska gapet mellan branschreglerna för säkra våtrum**, avtalade förutsättningar och de förutsättningar som faktiskt gäller ute på byggplatsen krävs bättre samordning i byggprocessen. Det visar en undersökning vi gjort bland 600 GVK-företag, varav drygt en tredjedel svarade, berättar Jon Herrdahl. Det är tydligt att det förarbete som tidigare yrkesgrupper i processen gjort varierar och ibland har stora brister som försämrar förutsättningarna för fackmässiga installationer av tätskikt som ger vattentäta våtrum.

GVK-företagen följer ett kvalitetssystem där kontroll är en bärande del. När ett våtrumsjobb startar gör företaget en våtrumsanmälan med relevanta fakta om det blivande badrummet. Uppgifterna ligger sedan till grund för för- och egenkontroller, slumpmässiga stickprovskontroller utförda av GVKs länskontrollanter samt till sist för det viktiga våtrumsintyget som beställaren får och som visar att badrummet är fackmässigt utfört enligt gällande branschregler.

Sedan ett år tillbaka kan GVK-företagen lämna våtrumsanmälan samt för- och egenkontroller via en app i mobil eller läsplatta. Det är ett enkelt och effektivt system för både entreprenör och beställare. För GVK är det också en enastående möjlighet att få ett statistiskt underlag som visar var eventuella brister finns och hur man kan utveckla branschreglerna för att bygga ännu säkrare badrum.

*Läs Folksams undersökning här

**Säkra våtrum, GVKs branschregler

Ämnen

Kategorier


I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, VVS Företagen och Golvbranschen, GBR

Kontakter

Johan Aspelin

Johan Aspelin

Presskontakt vd 08-702 30 90

Relaterat innehåll

Att välja rätt tätskikt

Att välja rätt tätskikt

Tätskiktet ska hålla tätt mellan underlag och ytskikt i utrymmen som ofta utsätts för vatten, som badrum och tvättstuga. Avgörande för att slippa vattenskador är att valet av tätskiktsmaterial - vätskebaserat, folie eller plastmatta - är branschgodkänt, anpassat till underlaget samt monterat enligt leverantörens anvisningar.

Enkelt att registrera våtrumsjobb

Enkelt att registrera våtrumsjobb

En viktig del av GVK-företagens kvalitetsprocess för branschgodkända badrum är att dokumentera det utförda våtrumsarbetet. Med nya Kvalitetsappen blir det enkelt att direkt på plats organisera och spara ned uppgifter om det aktuella badrummet. Samma grunduppgifter skapar obligatorisk Våtrumsdeklaration, För- och Egenkontroller samt Våtrumsintyg till beställaren. Enkelt, effektivt och vattentätt!

Säkra badrum i bostadsrätt

Säkra badrum i bostadsrätt

-Vi ser dagligen fukt- och vattenskadade badrum i bostadsrättsföreningar. Skadorna är ofta en direkt följd av uttjänta tätskikt, men också av icke fackmässigt utförda, nyare tätskikt, säger Jan Backman från SBC, ett av de företag som ingår i GVK. -Skadorna drar med sig stora kostnader. Vårt råd blir därför att alltid anlita GVK-behöriga hantverkare som följer gällande branschregler för badrum.

Värdesäkra badrummet med våtrumsintyg

Värdesäkra badrummet med våtrumsintyg

Säg ”badrumsrenovering” och de flesta ser scener ur Fuskbyggarna framför sig. Tätskikt, golvbrunn, fall och rör är några kritiska punkter i ett badrum där det kan gå snett. För att sova gott och bli populär hos försäkringsbolag, bostadsrättsförening och framtida bostadsköpare gäller det att välja rätt hantverkare. Ett GVK-auktoriserat företag lämnar alltid våtrumsintyg efter avslutat jobb.

300 000 trygga badrum

300 000 trygga badrum

GVK-företag, med aktuell kompetens för att installera säkra badrum, gör alltid en våtrumsanmälan när nya våtrumsprojekt startar. Där anges beställare, plats, startdatum samt avtalat tät- och ytskikt. Uppgifterna registreras i GVKs databas och innebär trygghet för beställaren. Under sommaren passerade GVK-företagen 300 000 registrerade våtrum. Siffran ökar stadigt och är just nu uppe i 305 178.

Nya badrum dokumenteras

Nya badrum dokumenteras

Som ett led i att uppfylla målet vattentäta och säkra badrum har stiftelsen GVK skapat en kvalitetsapp som dokumenterar arbetsgång, tätskiktsmaterial, avvikelser från branschregler och annat som har betydelse för våtrummets kvalitet. Appen ger en tydlig överblick av installationen och är därmed tryggt både för GVK-företaget och för beställaren.