Gå direkt till innehåll
GVK, BKR och Säker Vatten påbörjar gemensam revidering av branschregler

Pressmeddelande -

GVK, BKR och Säker Vatten påbörjar gemensam revidering av branschregler

GVK, BKR och Säker Vatten har beslutat att samarbeta för att gemensamt släppa uppdaterade branschregler från 1 januari 2021. Att arbeta bort störande moment i byggproduktion är ett huvudsyfte, att minska regelbördan för företagen en annan målsättning.

Våtrummet är en viktig del av bostaden, och här förbrukas 60 procent av hushållets vatten. Detta ställer höga krav på konstruktionens täthet. Samordning mellan olika funktioner är en förutsättning för att få ett bra resultat när man bygger våtrum. Här ska minst fyra yrkesgrupper tillsammans skapa ett resultat som håller tätt i många år framåt.

Gemensamt för de tre organisationerna är att de verkar för att minska vattenskadorna genom branschregler och utbildning av golvläggare, plattsättare och VVS-montörer. Genom det utökade samarbetet kommer organisationerna säkerställa att tekniska krav är tydligt förenliga med varandra. Målet är att kunden ska få ett hälsosamt och tryggt boende. Samordning är dessutom en viktig del av arbetsmiljöarbetet, så att den enes arbete inte ska bli den andres arbetsmiljöproblem.

Boverkets byggregler är samhällets funktionskrav vid uppförandet av nya byggnader. Branschregler är uttolkningar och tekniska lösningar baserade på lagkrav och gällande praxis. Genom att följa GVK, BKR och Säker Vattens krav uppfylls Boverkets byggregler vilket tillförsäkrar alla intressenter ett fackmässigt resultat, som också möter samhällets förväntningar.

Att det finns utmaningar i byggbranschen är ingen hemlighet. Särskilt inte då Boverket själva värderar kostnaderna för fel, brister och skador i byggsektorn till minst 50 miljarder kronor varje år, förmodligen betydligt mer. GVKs, BKRs och Säker Vattens krav på auktoriserade entreprenörer är ett tydligt svar på den problematiken.


Säkra Våtrum – Branschreglerna för tätskikt i våtrum

AB Svensk Våtrumskontroll - GVK, är en stiftelse som har till syfte att minska vattenskadorna där byggherrar, fastighetsägare, förvaltare och entreprenörer samordnat sina kunskaper och erfarenheter om hur ett fackmässigt våtrum ska utföras. GVK ger ut branschreglerna för tätskikt i våtrum – Säkra Våtrum, samt auktoriserar våtrumsentreprenörer genom att utbilda montörer.


Byggkeramikrådets branschregler för våtrum

Byggkeramikrådet, BKR, samlar entreprenörer och leverantörer inom det byggkeramiska området och ger sedan 1988 ut branschregler för våtrum. Branschreglerna, BBV anses i ”byggsverige” utgöra normen för fackmässighet i våtrum där kakel och klinker ska utgöra ytskikt. BKR arbetar även med utbildning av plattsättningsentreprenörer som önskar bli behöriga enligt BBV. De står även bakom provningar och godkännanden av de tätskiktssystem för keramiska beklädnader som ska användas enligt BBV.

Branschregler Säker Vatteninstallation

Säker Vatten ägs av landets auktoriserade VVS-företag och har till uppgift att tillsammans med myndigheter, försäkringsbolag och leverantörer av VVS-produkter utveckla branschregler Säker Vatteninstallation. Säker Vatten auktoriserar VVS-företag och utbildar medarbetarna i branschreglerna. Säker Vatten arbetar även med information och utvecklingsprojekt för att ge de auktoriserade VVS-företagen bättre förutsättningar för installationer.


För mer information, kontakta;

Johan Aspelin, VD GVK: johan.aspelin@gvk.se, 08-702 30 97

Ralf Jerad, VD BKR: ralf@bkr.se, 070-556 44 00

Stefan Rex, VD Säker Vatten: stefan.rex@sakervatten.se, 08-762 73 30

Ämnen

Kategorier


I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, VVS Företagen och Golvbranschen, GBR. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK ger man ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.

Kontakter

Johan Aspelin

Johan Aspelin

Presskontakt vd 08-702 30 90

Relaterat innehåll