Gå direkt till innehåll
En bra vana är att checka av badrummet med jämna mellanrum. Då ser man varningstecknen och kan renovera i tid. Foto, Fastighetsbyrån
En bra vana är att checka av badrummet med jämna mellanrum. Då ser man varningstecknen och kan renovera i tid. Foto, Fastighetsbyrån

Pressmeddelande -

Checklista mot vattenskador i badrum

- Viktigast är att regelbundet inspektera badrummet så att du märker om det sker förändringar, säger Tobbe Jonsson på Tryggförebygg i Järvsö.

Han utför skadeförebyggande besiktningar i fastigheter och är en av GVKs 16 kontrollanter ute i landet. Med en bakgrund som skadereglerare vid ett av de större försäkringsbolagen har han stor erfarenhet av kritiska punkter i ett badrum.

- Ta för vana att checka av ditt badrum med jämna mellanrum. Då har du möjlighet att se varningstecknen och kan renovera i tid.

- Har du plast som ytskikt ska du vara uppmärksam på blåsor, särskilt i hörnen och runt golvbrunnen. Blåsorna indikerar att det kan finnas fuktproblem. Titta också på den längsgående, svetsade skarven i mattan. Om den glipar och är på väg att gå isär kan det vara ett tecken på fukt.

- Om du har kakel och klinker i badrummet så håll koll på fogsprickor, särskilt vid golvbrunnen och kring duschblandaren. Sprickor visar att det är en rörelse på gång någonstans i konstruktionen och kan signalera fuktskada.

Det finns möjlighet att delreparera ett skadat tätskikt, men det kräver att flera förutsättningar är uppfyllda. Läs mer om delreparation här.

En annan sak att titta efter är påväxt, eller svartmögel, som trivs i fuktiga miljöer. De små svarta prickarna behöver inte betyda vattenskada men indikerar att ventilationen är undermålig.

- Många har en Paxfläkt i badrummet som suger ut fuktighet, men får inte fläkten tilluft så stannar fukten kvar. Man kan prova med att hålla dörren på glänt eller fräsa ur en luftspalt i tröskeln eller längst ned på dörren. Har man moderna trösklar så är de ofta anpassade för att ge tilluft i badrummet.

Ett annat tips är att regelbundet göra rent vattenlåset i golvbrunnen.

- Har du tonårsbarn som duschar ofta vet du att det snabbt samlas hår och tvålrester i vattenlåset. Blir vattnet stående för högt kan det tränga in bakom tätskiktet och orsaka skada.

- Gör rent vattenlåset med jämna mellanrum, kanske någon gång varannan månad. Lyft upp, rensa och skölj ur. På nya moderna golvbrunnar har vattenlåset ett handtag för enkel rengöring.

Tobbe Jonsson poängterar att flera försäkringsbolag på senare tid infört nya villkor. Det innebär att försäkringsbolaget har stöd för att sänka ersättningen rejält vid skada om badrummet är äldre än 30 till 35 år, lite olika beroende på bolag.

- Detta är viktigt att känna till. 30 år låter kanske mossigt, säger han, men vi pratar om 1993. Många fastighetsägare har fullt fungerande badrum som är äldre än så!

Checklista för att undvika vattenskador i badrummet

- Kolla av ditt badrum regelbundet

- Plast som ytskikt; Inspektera hörn och området kring golvbrunnen, var uppmärksam på blåsor. Titta på längsgående svetsskarvar så att de inte glipar

- Keramik som ytskikt; Var uppmärksam på sprickor i fogen, särskilt kring golvbrunn och duschblandare

- Se till att ventilationen i badrummet fungerar ordentligt

- Gör rent vattenlåset i golvbrunnen regelbundet

Här kan du ta del av leverantörernas skötselråd för plastvägg- och matta, sjösten och olika typer av keramik

Ämnen

Kategorier


I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännytta, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, Installatörsföretagen och Golvbranschen, GBR. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK ger man ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.

Kontakter

Johan Aspelin

Johan Aspelin

Presskontakt vd 08-702 30 90