Gå direkt till innehåll
Kakel i stående sättning med en färgstark, skön och grön yta som man gärna vill känna på - så sammanfattas årets badrumstrender! Här Memory Moos Green från Konradssons Kakel.
Kakel i stående sättning med en färgstark, skön och grön yta som man gärna vill känna på - så sammanfattas årets badrumstrender! Här Memory Moos Green från Konradssons Kakel.

Pressmeddelande -

Badrumstrender 2023

Badrummet idag är en central plats i hemmet, ett rum där vi laddar batterierna, kopplar av och njuter. Det får gärna visa ägarens personlighet och vi ser många parallella uttryck och designer.

Men ska man våga sig på att sammanfatta huvudtrenderna för året är det naturkänsla, taktila ytor, färgglädje, rejält stora plattor och stående mönstersättningar som gäller.

Naturen är en stor inspirationskälla. Naturstensliknande material syns i både kakel och klinker, ofta med en rustik yta och i varma, jordnära nyanser. Trenden visar sig också genom att man gärna inreder med gröna växter och trä i både möbler och detaljer, en skönt ombonad kontrast till de hårdare ytorna i badrummet.

Avlånga plattor i stående sättning syns hos många leverantörer i år. Att sätta plattorna i ett stående mönster, rakt eller omlott, känns nytt och är ett tydligt tecken i tiden.

Taktila ytor är en annan trend. Keramiken får gärna ha en ojämn ytstruktur som inbjuder till beröring. Stora plattor i badrummet har vi sett ett tag. Nu växer formaten ännu mer när storlekar på 90x90, 120x120 och större än så rullar in på marknaden.

Vad gäller färger och färgkombinationer går trenden åt olika håll. Vi vill gärna ha mer färgglädje och lekfullhet i badrummet. Keramik i starka 70-talskulörer som grönt, rostrött, gult och orange är populära igen. Pigga glada pasteller är en annan och uppfriskande färgtrend, liksom blått i olika nyanser.

Samtidigt ser vi en dragning mot neutrala kulörer, mot beige, brunt och nyanser av honung och vispgrädde med en tidlös atmosfär som för tanken till Japandi, den minimalistiska stilen som förenar japanskt och skandinaviskt. Gråskalan som länge dominerat i våra vardagsrum vandrar nu också in i badrummet.

Materialvalet inspireras av det klassiska Italien. Marmor – och här funkar både äkta, imiterad och så kallad travertin som är en naturlig kalksten som i sötvatten får ett grovt marmorutseende -, liksom terrazzo, natursten, keramik och saltsten i mjuka pastellnyanser. Våtrumsvinyl, ett hållbart, funktionellt och vattensäkert alternativ, finns med som ett givet val även i år.

En nygammal idé är att inte kakla badrumsväggen ända upp mot taket, utan istället måla eller tapetsera sista biten. Bra ur både hållbarhets- och plånboksperspektiv, då det går lätt att förändra badrummet utan att riva ut kakel och tätskikt.

Följ med in i pressrummet och se en inspirerande mix av årets badrumstrender från leverantörer av kakel, klinker och våtrumsvinyl.

Bilder och bildtexter är bifogade. För mer information, var vänlig ta kontakt med respektive leverantör.

Ämnen

Kategorier


I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännytta, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, Installatörsföretagen och Golvbranschen, GBR. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK ger man ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.

Kontakter

Johan Aspelin

Johan Aspelin

Presskontakt vd 08-702 30 90