Följ GVK Svensk Våtrumskontroll

På vattentät kurs

Pressmeddelande   •   Okt 30, 2012 07:50 CET

Koncentration… Torbjörn Norberg svetsar, i bakgrunden Riccardo Ribola och Robin Hagman

En koncentrerad tystnad råder på GVK-kursen Tätskikt och plast. Bara suset från svetsen hörs när nio golvläggare gör sitt praktiska prov och svetsar plastmattan vid vattenkänsliga punkter som hörn, brunn och rörgenomföringar. För här räcker det inte att bara delta i kursen för att bli godkänd. Varje år kuggas ett antal kursdeltagare och får göra om provet.

-Svetsningen är jag inte orolig för, skrattar Torbjörn Norberg från Sigtuna Golv & Kakel i Upplands Väsby, det sitter i ryggmärgen efter nära 30 år med golv. Och mycket riktigt blir han godkänd efter att kursledaren Rogert Andersson provtryckt alla svetsskarvar med sin pump. –Men det är alltid bra att få senaste nytt från branschen och se hur andra jobbar. Och inte minst att ta del av allt matnyttigt som finns i GVK-pärmen. Man vill ju hela tiden utvecklas, bli effektivare och göra ett bättre jobb.

Förra året gick 102 golventreprenörer i Stockholm utbildningen i GVK, Svensk Våtrumskontrolls, regi. Kursen i Tätskikt och plast är en kurs som anställda i GVK-företag ska gå med jämna mellanrum och den ges på flera platser runt om i Sverige. Syftet är att hålla sig aktuell med GVKs regler kring vattentäta installationer för att minska vattenskadorna i badrum och tvättstugor.

Rogert Andersson, som leder kurserna i Stockholm och Örebro, berättar att heldagen består av både praktiska och teoretiska prov. I en modul på 90x130 centimeter finns både ut- och invändiga hörn där plastmatta ska svetsas samt brunn och två rör.

-Vi kollar också att uppviket är snyggt, säger han. Men det avgörande är att skarvarna är absolut vattentäta, de ska vara exakta och utan minsta glapp. Just idag har jag gjort det lite svårare för grabbarna. Svetstråden har annan färg än mattan så jag ser direkt om det har klumpat ihop sig.

-Det teoretiska testet går egentligen ut på att lära sig hitta och dra nytta av all den användbara information som finns i GVK-pärmen, avslutar Rogert Andersson.

I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, VVS Företagen och Golvbranschen, GBR

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.